Chemie nemusí být jen vzorečky a rovnice. Chemie může být i velká zábava, zvlášť když se pustíme do nejrůznějších pokusů.
Ve středu 25.4. zažili žáci 9.A + B a 8.A + B hodinu moderní chemie. Jedná se o akci, kdy zástupci VŠCHT Praha objasňují nejnovější trendy v chemii a především ukazují praktické aplikace chemie, bez kterých se neobejde celá dnešní společnost.
Pro 8. třídy byl připravený 45 minutový program nazvaný Úvod do chemie. Hodina byla zahájena pokusem zvaným Chemický semafor, který se žákům moc líbil a vypadal téměř jako nějaké kouzlo. Viděli jsme, jak vybrané kationty barví plameny a vysvětlili si, jaká chemická reakce vlastně hoření je a jak se uplatňuje barvení plamenů při ohňostrojích. Potom jsme si povídali o hasicích přístrojích, jeden jsme si i vyrobili a ověřili, že skutečně funguje. Pomocí kapalného dusíku jsme si demonstrovali a vysvětlili Leidenfrostův jev a na závěr programu jsme si s pomocí kapalného dusíku vyrobili vlastní výbornou smetanovou zmrzlinu.
Deváté třídy viděly program „Úvod do chemie“ již v loňském roce a letos se ponořily do problematiky chemie a potravin. Program trval 90 minut a jmenoval se „Potraviny pod lupou“. Mluvilo se o senzorické analýze potravin a zájemci si mohli sami vyzkoušet, jaké to je být senzorickými analytiky. Dále jsme probrali pitný režim, optimální složení našeho jídelníčku a výživové směry. Na závěr došlo i na složení potravin a na „Éčka“.
Celý program byl velmi interaktivní, probíhal formou dialogu a myslím, že se nám všem líbil.
http://filosofska.rajce.idnes.cz/2018-05-Hodina-moderni-chemie